Τους άνοιξε η όρεξη στην Άγκυρα: Τουρκική Διακήρυξη 9 στόχων στην μετά Άσαντ εποχή για τη Συρία
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από τους τουρκόφιλους τζιχατζιστές, σηματοδοτούν ευόδωση των στόχων των ΗΠΑ, με μεγάλους χαμένους πρωτίστως το Ιράν αλλά και την Ρωσία.
Τουρκική Διακήρυξη 9 στόχων στην μετά Άσαντ εποχή για τη Συρία που “καίνε” Ελλάδα και Κύπρο
Διαπιστώνουμε ότι ακουμπούν άμεσα Κύπρο και Ελλάδα, λύνοντας το Κυπριακό στη βάση δύο κρατών όπως επιθυμούν Ερντογάν και Τατάρ, πετυχαίνοντας τον σφετερισμό μεγάλου τμήματος της Κυπριακής ΑΟΖ και δημιουργώντας μέσω τουρκικής ναυτικής βάσης στη Συρία, έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την ασφάλεια του Ελληνισμού.
Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV
======================
Κεφάλαια:
0:00 – Εισαγωγή
0:03 – Η μετά Άσαντ εποχή για τη Συρία
0:40 – Οι στόχοι Ερντογάν μετά την πτώση του Άσαντ
—————–
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από τους τουρκόφιλους τζιχατζιστές, σηματοδοτούν ευόδωση των στόχων των ΗΠΑ , με μεγάλους χαμένους πρωτίστως το Ιράν αλλά και την Ρωσία.
Ρωσία και Ιράν εγκατέλειψαν τον Άσαντ
Το ενδιαφέρον του Πούτιν για την Συρία, εστιαζόταν κυρίως στις δύο στρατιωτικές βάσεις που το καθεστώς Άσαντ του παρείχε, γι’ αυτό βοήθησε τον Άσαντ να αντεπιτεθεί εναντίον των αντιπάλων του από το 2015 και μετά.
Αλλά το 2024, η προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η Ουκρανία, μη επιτρέποντάς της να επενδύσει αρκετούς στρατιωτικούς πόρους για την προστασία του Άσαντ.
Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, εκμεταλλεύτηκε την πλήρη ατιμωρησία που του έδωσαν οι ΗΠΑ κατά της Χαμάς στη Γάζα για να πάει πιο μακριά, σκοτώνοντας Ιρανούς αξιωματούχους και “ξεδοντιάζοντας” τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Έτσι Ιράν και Χεζμπολάχ σύμμαχοι του Άσαντ δεν ήταν σε θέση να τον βοηθήσουν ούτε την τελευταία εβδομάδα.
Όπως είπε ο αμυντικός αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, η Ρωσία και το Ιράν βοήθησαν τον Άσαντ μόνο με «πολύ χαμηλού κόστους επιχειρήσεις» και θα έπρεπε είτε να «δεσμευτούν πολύ περισσότερο ή θα έπρεπε να αποχωρήσουν». Στο τέλος τόνισε και οι δύο τον εγκατέλειψαν.
Οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες με την πτώση του Άσαντ
Το Ισραήλ ήταν πάντα ένα φυλάκιο, ένας σταθμός, ένας πληρεξούσιος, ένα εργαλείο και ένας υπερασπιστής των συμφερόντων της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Η δυναστεία Άσαντ στη Συρία βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Έδειξε επίσης αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία έθεσε σε κίνδυνο το Ισραήλ. Όλα αυτά την έκαναν στόχο για την ανάμειξη των ΗΠΑ.
Έτσι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστήριξαν τους αντιπάλους του Άσαντ μετά το 2011, επειδή ήξεραν ότι αυτό θα ήταν καλό για αυτές.
Το Ισραήλ από την πλευρά του, το οποίο είχε ήδη καταλάβει τα υψώματα του Γκολάν μερικές δεκαετίες νωρίτερα, τώρα εν μέσω της πτώσης του Άσαντ, έχει δημιουργήσει buffer zone εντός του Συριακού εδάφους.
Οι στόχοι Ερντογάν μετά την πτώση του Άσαντ
Η Τουρκία από την πλευρά της πάντα νοιαζόταν για τη συντριβή των Κούρδων , παράλληλα με την πτώση του Άσαντ.
Η επικράτηση των τουρκόφιλων τζιχατζιστών στη Συρία και η πτώση του Άσαντ, χαράσει νέους στόχους-ευκαιρείςς αλλά και προκλήσεις για την Τουρκία, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι:
Τουρκικό ΜΜΕ επισημαίνει σχετικά.
1.Με τη νέα διοίκηση στη Συρία, μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στην Τουρκία, με την επιστροφή στη Σύριων μεταναστών στη χώρα τους.
2. Θα μπορούσε η Συρία να είναι η δεύτερη χώρα που θα αναγνώριζε την ΤΔΒΚ;
3. Τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών μπορούν να αποφασιστούν κατόπιν συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για την Υφαλοκρηπίδα;
4. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση για να δημιουργήσουμε ένα νότιο σύνορο απαλλαγμένο από την τρομοκρατία;
5. Θα μπορούσε η Συρία, η οποία διαθέτει στρατηγικά λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο, να διαθέσει ένα στρατιωτικό λιμάνι στην Τουρκία για να βοηθήσει στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.
6. Μπορούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, με την οποία η Τουρκία μοιράζεται τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα, να επιστρέψουν στην προπολεμική περίοδο;
7. Θα μπορούσε η ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Συρίας να φέρει νέες ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία;
8. Θα μπορούσε μια ισχυρή συριακή αρχή που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την περιοχή να αποτρέψει τις επεμβάσεις και τις βρώμικες φιλοδοξίες τρίτων χωρών εκτός περιοχής;
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7280311_toyrkiki-diakiryxi-9-stohon-stin-meta-asant-epohi-gia-ti
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Συρία
#Τουρκία
#Κύπρος
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]