Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τάσος Οικονομόπουλος: Πως καταφέρνετε ακόμη και κάτι θετικό να το κάνετε χειρότερο αντί καλύτερο;

Τοποθέτηση του Τάσου Οικονομόπουλου βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής της ΝΙΚΗΣ, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με θέμα: «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Με την προς ενσωμάτωση Οδηγία 2022/2381 επιχειρείται να αποκατασταθεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων κατά το δυνατό, σε διευθυντικές θέσεις τριών κατηγοριών εταιρειών. Παρατηρούμε ότι από την αρχή αναγνωρίζεται πλήρης ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Αφενός γιατί ο αριθμός των μελών μπορεί να είναι περιττός και σπάνια άρτιος, αφετέρου γιατί δεν είναι πάντα διαθέσιμα στελέχη με τις ίδιες ικανότητες.

Άλλοτε υπερτερούν οι άντρες και άλλοτε οι γυναίκες.
Στη χώρα μας είναι γνωστό πως δεν υπάρχει η προστασία της μητρότητας όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε εκείνες ακόμη και με πολλά παιδιά μια μητέρα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής, ενώ στην Ελλάδα πολλές φορές οι μητέρες στερούνται ακόμη και το δικαίωμα αδείας μετ’ αποδοχών. Έτσι έχει επικρατήσει από παλιά να τίθεται στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες το δίλημμα: μητρότητα ή καριέρα.

Η Βουλή ή και η Επιτροπή μας αν βλέπουμε μόνο σκέτους αριθμούς και στατιστικά χωρίς ενδελεχή ανάλυση θα καταλήξουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η ενδεδειγμένη λύση σε τέτοια ζητήματα ισότητας είναι η οριζόντια εφαρμογή κωδικοποιημένης νομοθεσίας για όλες τις εταιρείες και επιχειρήσεις, δημόσιες και μη.

Η Οδηγία ζητά να υπάρχουν πολιτικές καταλληλότητας εντός των εταιριών που να διασφαλίζουν την ισότητα και αυτό ορίζεται με το άρθρο 4 του παρόντος. αρχικά θα έπρεπε να υπάρξει σαφές πλαίσιο ώστε να μην είναι τόσο αόριστες οι κρίσιμες αυτές έννοιες.

Στον ιδιωτικό τομέας άλλωστε ισχύει η αρχή ότι μπορεί να κάνει ότι δεν απαγορεύεται σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα όπου μπορεί να ενεργήσει μόνο όπου και όπως προβλέπεται.

Κάθε ένας από τους σκοπούς που αποτυπώνονται επειδή αγγίζει ευαίσθητα θέματα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο για αυτοτελή νομοθέτηση. θέλετε να αντικαταστήσετε τον γενικό όρο «αναπηρία» με ορισμένες μόνο αναπηρίες.

Δεν είναι μόνο οι κινητικές αναπηρίες, και η οπτική και η ακουστική αναπηρία αυτές που υπάρχουν αλλά μπορεί να έχει κανείς σύνθετους λόγους και έξω από αυτές τις περιπτώσεις. Αυτά τα άτομα αντιμετωπίζονται δυσμενώς με αυτή την αλλαγή και δε θα μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό.

Κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό αλλά παραβιάζει και διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τα δικαιώματα των αναπήρων. Η χρήση της κάρτας θα έπρεπε να είναι επιλογή του επιδοματούχου και όχι υποχρεωτική ούτε στο μισό ούτε σε κανένα άλλο ποσοστό γιατί παραβιάζει αντισυνταγματικά εν γένει την οικονομική ελευθερία του δικαιούχου αλλά και την ιδιωτικότητά του.

Θα τοποθετηθούμε λεπτομερέστερα όταν ακούσουμε και τους φορείς που θα προσκληθούν προκειμένου να έχουμε μια γενική εικόνα για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα πιλοτικά προγράμματα καθώς και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. (04/02/2025)

📢 Στήριξε τη ΝΙΚΗ! Εγγράψου στο κανάλι μας:
👉 @NIKH-Greece

📲 Ακολούθησέ μας στα Social Media:
Facebook: facebook.com/NIKHGREECE
Instagram: instagram.com/NIKHGREECE
Twitter/X: twitter.com/NIKHGREECE

📺 Κοινοβουλευτικό Έργο | Δείτε όλες τις ομιλίες εδώ:

🌍https://NIKH.gr

//
0 Εμφανίσεις