Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τάσος Οικονομόπουλος: Αδιάβαστη η κυβέρνηση για τη Λευκή Βίβλο

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συζητήθηκε στις 31.3.2025 στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ Τάσου Οικονομόπουλου με θέμα: «Ανησυχία για τις επιδιώξεις της Τουρκίας να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στις ευρωπαϊκές αμυντικές δομές (πρόγραμμα SAFE).»

Στην πρόσφατη παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άμυνα και την ετοιμότητα ως το 2030, περιλαμβάνεται το σχέδιο Κανονισμού για το πρόγραμμα SAFE των 150 δις ευρώ, που υποβλήθηκε στα κράτη-μέλη. Το πρόγραμμα αφορά σε χρηματοδότηση των κρατών – μελών με ΔΑΝΕΙΑ, για επενδύσεις σε κοινές προμήθειες στην άμυνα.

Θα υπάρχει δυνατότητα υποψηφίων χωρών για συμμετοχή στις από κοινού αυτές προμήθειες, χρηματοδοτούμενες από αυτό το εργαλείο.
Στις χώρες αυτές, περιλαμβάνεται και η Τουρκία, ως μια χώρα υποψήφια, με μακρά συνεργασία στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί, όμως ΔΕΝ μπορούμε να επιτρέψουμε μια Ευρώπη που θα εξαρτάται αμυντικά από χώρες εκτός Ε.Ε., πόσο μάλλον από μια αναθεωρητική Τουρκία.
Μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξοπλίζει τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο και επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στις ευρωπαϊκές αμυντικές δομές.

Οφείλουμε να συντασσόμαστε με μια εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, που αποκλείει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με ευρωπαϊκούς πόρους, στους οποίους συνεισφέρει και η χώρα μας κατά την αναλογία του ΑΕΠ της.

Η Τουρκία μπορεί πλέον να συμμετέχει ενεργά στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ, με δυνατότητα παροχής έως και του 35% ενός αμυντικού προϊόντος, στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE. Το ποσοστό 35% δεν είναι λίγο όταν μιλάμε για 150 δις ευρώ. Και, το χειρότερο; Δημιουργεί “αγκυροβόλι”, όπως λέμε στις διαπραγματεύσεις. Άρα θα την ξαναδούμε τη γείτονα να παίρνει δουλειές από την ΕΕ, στον προϋπολογισμό της οποίας μετέχουμε και εμείς ως Ελλάδα.

Αναρωτιόμαστε: Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε εμβάθυνση των δεσμών με την αμυντική βιομηχανία της Ιταλίας;

Αναρωτιόμαστε: η Ελλάδα ρωτήθηκε για αυτό το 35%; Πήρε θέση; Ή παρακάμφθηκε πάλι, όπως και στις άτυπες διασκέψεις σε Λονδίνο και Παρίσι; Πάλι ήμαστε οι δεδομένοι που αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς;

Αναρωτιόμαστε: Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης ; Για την έγκριση αυτών των συμφωνιών, θα ισχύσει η ομοφωνία ή θα εφαρμοσθεί η ειδική πλειοψηφία;

Ως ΝΙΚΗ, έχουμε επικροτήσει τη στάση για το μπλοκάρισμα των τουρκικών προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας σε άλλα εργαλεία της Κοινής Πολιτικής Άμυνας & Ασφάλειας της ΕΕ, όπως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (EPF).

Εδώ όμως έχουμε ΗΤΤΑ που πέρασε στα ψιλά εφημερίδων και κοινής γνώμης, γιατί κυριάρχησαν άλλα βολικότερα και πιο θορυβώδη θέματα στην ατζέντα.

Η κυβέρνηση οφείλει, να εγκαταλείψει τον παθητικό της ρόλο, και να χαράξει σαφή εθνική στρατηγική που να θωρακίζει τη χώρα μας από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων.

Η εθνική ασφάλεια δεν επιδέχεται εφησυχασμούς. Η άμυνα της χώρας μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα.
Ο υφυπουργός ΔΕΝ απάντησε στα ερωτήματά μας, αλλά προσπάθησε να το αποφύγει με τυποποιημένες απαντήσεις, αναλύοντας απλά το πρόγραμμα SAFE.

📢 Στήριξε τη ΝΙΚΗ! Εγγράψου στο κανάλι μας:
👉 @NIKH-Greece

📲 Ακολούθησέ μας στα Social Media:
Facebook: facebook.com/NIKHGREECE
Instagram: instagram.com/NIKHGREECE
Twitter/X: twitter.com/NIKHGREECE

📺 Κοινοβουλευτικό Έργο | Δείτε όλες τις ομιλίες εδώ:

🌍https://NIKH.gr

//
0 Εμφανίσεις