Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πιο «κολοτούμπας» πεθαίνεις: Μετά από Ρωσία και ΗΠΑ ο Ερντογάν «φλερτάρει» άγρια και με την Κίνα

Ο Ερντογάν άλλωστε είναι ο μόνος ηγέτης του οποίου η χώρα δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Θιασώτης της φιλοσοφίας της νέας παγκόσμιας τάξης ο Τούρκος ηγέτης, βλέπει η χώρα του μελλοντικά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διεθνές περιβάλλον, προσεταιριζόμενη τους παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης, την Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Όπως επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Ερντογάν, μίλησε για το ενδεχόμενο επικείμενων συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV

======================
Κεφάλαια:
0:00 – Εισαγωγή
0:03 – Πιο «κολοτούμπας» πεθαίνεις
0:27 – Ο άξονας “Πεκίνο-Άγκυρα”

—————–
Ως γνωστόν η Τουρκία φλερτάρει με την ένταξή της στους BRICKS, όντας το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να πατήσει σε δύο “βάρκες” με αντικρουόμενα συμφέροντα και βλέψεις, της Δύσης και της ανατολής.

Ο Ερντογάν άλλωστε είναι ο μόνος ηγέτης του οποίου η χώρα δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Θιασώτης της φιλοσοφίας της νέας παγκόσμιας τάξης ο Τούρκος ηγέτης, βλέπει η χώρα του μελλοντικά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διεθνές περιβάλλον, προσεταιριζόμενη τους παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης, την Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Ο άξονας “Πεκίνο-Άγκυρα”

Όπως επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Ερντογάν, μίλησε για το ενδεχόμενο επικείμενων συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ .

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Πεκίνου βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Η Κίνα έχει γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και κατέχει την τρίτη θέση στο εμπόριο της με άλλες χώρες παγκοσμίως.

Ένα σημαντικό ορόσημο ήρθε το 2010 όταν η Κίνα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Το 2013, εμφανίστηκε η κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road, ακολουθούμενη από ένα μνημόνιο του 2015 που ευθυγραμμίζει τη Belt and Road με την πρωτοβουλία logistics Middle Corridor της Τουρκίας.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών αυξήθηκε περαιτέρω μετά τις επισκέψεις του Προέδρου Ερντογάν στην Κίνα το 2015 και το 2019.

Επί του παρόντος, οι αμοιβαίες επισκέψεις και οι επαφές σε επίπεδο εργασίας μεταξύ Τούρκων και Κινέζων αξιωματούχων έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Τον Ιούνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε την Κίνα, αναφερόμενος στα δύο έθνη ως «μηχανές της ασιατικής ευημερίας».

Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping.

Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2024, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Şimşek πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Τουρκοκινεζική βιομηχανική ζώνη

Σήμερα, οι προτεραιότητες στις τουρκοκινεζικές οικονομικές σχέσεις περιλαμβάνουν επενδύσεις και βιομηχανική ανάπτυξη, διμερές εμπόριο, ενέργεια και πράσινο μετασχηματισμό, καθώς και ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Οι συνεργασίες επεκτείνονται επίσης στους τομείς της εφοδιαστικής, των μεταφορών, των ακινήτων, της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της 2ης Τουρκο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο του 2023, εκπρόσωποι τουρκικών επιχειρηματικών κύκλων τοποθέτησαν τη χώρα τους ως βασικό επενδυτικό κόμβο. Το σκεπτικό τους ήταν σαφές: Η Τουρκία είναι το πολυπληθέστερο και νεανικότερο έθνος στην Ευρώπη.

Με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στην περιοχή.

Στον τομέα των βιομηχανικών επενδύσεων, η αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα με τα φημισμένα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας.

Ένας άλλος βασικός τομέας συνεργασίας είναι η εξόρυξη.

Πριν από δύο χρόνια, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο ανακαλύφθηκε κοντά στο Eskişehir.

Αυτοί οι πόροι είναι κρίσιμοι για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Στα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία μεταλλευτικής συνεργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς σε αυτόν τον ζωτικό τομέα.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε πολλά παγκόσμια έργα υποδομής στην Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7277919_o-erntogan-tha-kanei-enaeria-kybistisi-kai-tha-sympraxei-me-tin-kina

—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr

—————–
#Κίνα
#Τουρκία
#Κούρδοι

==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]

//
0 εμφανίσεις

This will close in 30 seconds