Οι δυο «γίγαντες» είναι αδύναμοι: Η κατάρρευση του Γαλλογερμανικού άξονας παρασύρει όλη την Ευρώπη
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καθώς οι δύο βασικοί πυλώνες της, η Γαλλία και η Γερμανία, παλεύουν με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Η πολιτική αστάθεια και οι οικονομικές δυσκολίες στα δύο μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει κενό ηγεσίας που επηρεάζει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη Γαλλία, η πολιτική σκηνή έχει βυθιστεί σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και την κατάρρευση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και μια έντονη αντιπολίτευση από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και την αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Στη Γερμανία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς κατέρρευσε, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο. Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως υψηλό κόστος ενέργειας, ανεπαρκείς επενδύσεις στις υποδομές και μείωση των εξαγωγών.
Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV
======================
Κεφάλαια:
0:00 – Εισαγωγή
0:03 – Κατάρρευση του Γαλλογερμανικού άξονα
—————–
«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν, όλη η Ευρώπη προχωρά. Όταν δεν το κάνουν, σταματάει» ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε πει πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα σε μια από τις εξάρσεις “έρωτα” μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ.
Τι θα έκανε λοιπόν ο Σιράκ, ο οποίος πέθανε το 2019, για την τρέχουσα κατάσταση του φημισμένου γαλλογερμανικού κινητήρα που, από την ίδρυση του μπλοκ, έχει τροφοδοτήσει τόσο μεγάλο μέρος του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος;
Ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Παρασκευή νέο πρωθυπουργό , τον πιστό κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος γίνεται ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας φέτος και θα έχει το τρομακτικό έργο να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια σταθερή κυβέρνηση μετά την κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα της πιο βραχύβιας διοίκησης της χώρας από το 1958, όπως αναφέρει η theguardian.com
Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από το όριο της ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος είναι 110% του ΑΕΠ και αυξάνεται. και οι αγορές ομολόγων αυτό το μήνα βαθμολόγησαν τη Γαλλία ως οριακά λιγότερο φερέγγυα από την Ελλάδα.
Στη Γερμανία, ο διχασμένος κεντροαριστερός συνασπισμός στην εξουσία τα τελευταία τρία χρόνια κατέρρευσε τον περασμένο μήνα υπό το βάρος των δικών του ιδεολογικών αντιφάσεων και την πίεση πολλαπλών κρίσεων που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όποιος γίνει καγκελάριος μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο η οποία πλήττεται από υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας καθώς και από γραφειοκρατία, καταρρέουσες υποδομές και επιταχυνόμενη ψηφιακή επέκταση.
Η επιβράδυνση με τον βασικό εμπορικό εταίρο της Κίνας έφερε επίσης πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές, μια παραδοσιακή δύναμη, ενώ η πολύ σημαντική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία άργησε να αναπτύξει ελκυστικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) και τώρα αντιμετωπίζει την απειλή των αμερικανικών δασμών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ .
Δυο “γίγαντες” πολιτικά και οικονομικά αδύναμοι
Με τη Γαλλία να μην μπορεί να διεξαγάγει νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο και τη Γερμανία πιθανότατα χωρίς νέα κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, η πολιτική αδυναμία στην κορυφή των δύο χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή της ΕΕ αναπόφευκτα θα δυσκολέψει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θεωρούνται ως ο βασικός άξονας ισχύος της ΕΕ, που καθοδηγεί την πολιτική και καθορίζει τα κύρια περιγράμματα της ατζέντας της. Καθώς και οι δύο πρωτεύουσες δεν μπορούν να λάβουν μεγάλες αποφάσεις πολιτικής λόγω έλλειψης ισχυρών, σταθερών κυβερνήσεων, το ευρωπαϊκό μπλοκ αντιμετωπίζει πιθανώς μήνες στασιμότητας.
Τα παράλληλα οικονομικά και δημοσιονομικά δεινά των δύο δυνάμεων θα βαρύνουν επίσης την ΕΕ.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ – που αντιπροσωπεύουν το 41% του συνολικού ΑΕΠ της 27-μελούς ΕΕ – θα συρρικνωθούν οικονομικά το 2025.
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την επιστροφή των πολιτικών της Αμερικής κατά τη δεύτερη προεδρία του Τραμπ.
Το πώς κατέληξε σε αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να καταλάβουμε πώς η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να βγουν έξω από τις συνεχιζόμενες πολιτικές και οικονομικές δοκιμασίες τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7281205_kaput-o-gallo-germanikos-axonas-oi-dyo-gigantes-einai-politika-oikonomika-adynamoi
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Γαλλία
#Γερμανία
#Οικονομία
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]